tisdag 21 september 2010

Efter valet

Det blev ju inte alls som man hade tänkt sig. På något sätt. Ett främlings- och hbt-fientligt parti in i riksdagen. Och väldigt låga siffror för Feministiskt initiativ.

Jag måste erkänna att vi är förvånade över att det inte alls gick så bra för oss. Även om det var få som på allvar trodde att vi skulle ta oss in i riksdagen, var vi övertygade om att vi skulle komma över den magiska 1 procent-gränsen för valsedelsutdelning i nästa val och kanske till och med gå över 2,5 procent och få partistöd. Och vi var helt säkra på att vi skulle göra bra ifrån oss i flera kommuner – fler än Schymanfästet Simrishamn, alltså. ;-)

I stället har vi till och med tappat.

När Fi Region Stockholm hade möte i går började vi med lite analys av valet och valrörelsen. Har vi fokuserat för mycket på det nationella och satsat dåligt på kommun- och landstingsfrågor? Vi har varit tvungna att begränsa kampanjandet på torg och gator eftersom vi inte är så många – har vi då koncentrerat oss på fel geografiska områden? Började vi egentligen för sent? Vet vi ens vilka alla våra potentiella väljare är?

Svaren på det är ja, ja, ja och nej. Vi måste kanske lära oss av det nyaste tillskottet till riksdagen – ja huvva, men man kan lära sig något av alla! – och bygga underifrån. För det behöver vi bli fler; vi måste typ övertyga varenda kotte som någonsin ens tänkt på att rösta på Fi att engagera sig.

En sak kan jag i alla fall lova: det vilar inga sorger över oss. Det lite deppiga mötet i går förvandlades till värsta idésprutarmötet, och det största problemet framöver blir att få tid för att göra allt det där.

Vi kommer igen. Lite lömskt från sidan sådär, så ingen märker oss förrän vi bara: KABOOM!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Här kommer en till idé: http://www.facebook.com/pages/Demokratireformen-2014/109902242404873
eller
http://demokratireformen2014.atspace.org

Malinka sa...

Ja det är en idé, anonym. Personligen tycker jag att det finns en poäng med en spärr – sedan kan man ju diskutera om just 4 procent är den lämpligaste.

Men vi kommer säkert att snacka vidare om det.

Cajsa sa...

Jag tror att FI! förlorar på att de inte är tydliga med vad de vill.
Vad FI står för vet nog alla, men sen? I praktiken. Vad vill de göra?
Sen tror jag helt klart att många rödgröna väljare valde att rösta ditåt detta val för att mota bort alliansen, och det förlorade FI på. Såklart.
Kanske skulle vara nåt med det där förslaget om att man kunde rösta på två olika partier, och att det andra valet skulle träda in om inte det första kom in i riksdagen...

Malinka sa...

Jag tror nog att vi är rätt tydliga om vad vi vill, men sedan krävs det också att man ska komma ut med sitt budskap.

Vi lider nog rätt mycket av att folk tror att vi är ett enfrågeparti à la Piratpartiet. Trots att vi har politik för alla områden.

Anonym sa...

Hej!
Jag tror att F! är ett måste för att sverige ska röra sig framåt.
Och som en liten tröst har ni rört er enda in i mansdominerade fästen såsom djurgårdens tränarstab.

Vi kanske inte är så många än, men vi finns överallt.

Malinka sa...

Det var spännande att höra, anonym. Feminister i den manliga delen av fotbollsvärlden är rätt ovanliga – tänk bara när Johan Esk föreslog Pia Sundhage till ny tränare för landslaget.