onsdag 23 juni 2010

Besked

I dag var jag med Gullpånken på Astrid Lindgren igen. Den irriterande natt- och kvällsfebern har nämligen dykt upp igen, ackompanjerad av svullen handled och haltande gång.

Vi hade redan bokat tid hos "vanliga" barnläkaren vid Odenplan, just för att vi märkt att han går lite underligt, när han helt plötsligt började halta och handleden svullnade upp. När febern kom strax därefter ringde vi till reumatologen. Vår läkare blev mycket intresserad och skramlade fram en tid genast.

Så i dag blev pånken klämd på fötterna av både läkare och sjukgymnast och fick – under protester – vandra fram och tillbaka i korridoren utan byxor för att visa upp sin märkliga gång. De noterade att han bara går på häl och yttersida av foten och att rörligheten är nedsatt på båda fötterna men särskilt vänstra.

Det verkar som om han har barnreumatism. Både de svullna/dåligt rörliga lederna och den lågintensiva febern tyder på det. Pånken ballade ur – fotmanipulationen gjorde nog ont – så jag hann inte riktig prata med läkaren om vad det här innebär, men vi ska tillbaka i morgon för att diskutera medicinering så vi hoppas på lite mer info.

Känns märkligt nu, en blandning av oro för att han har en kanske kronisk sjukdom och lättnad över att det konstiga tillståndet fått lite fastare konturer. Och möjlighet till behandling.

10 kommentarer:

Annika sa...

Förstår bandningen av oro och lättnad. Ingen trwevlig sjukdom, men skönt ändå att veta vad symtomen kommer ifrån. Starckars lille gosse, bli klämd på sådär!

Kajsa sa...

Hoppas ni får bra svar och lite mer förklaring idag. Kram

Lotten sa...

I ett år gick vi omkring med ett konstigt barn som stannade upp och förstenades mitt i vad han än höll på med. Plötsligt kom diagnosen -- epilepsi!

Och vi bara: jahaaaaaaaa. Gäsp.

Och så fortsatte lifvet, bara med lite fler mediciner än nyss. Nu vet jag inte alls något om barnreumatsm, men det är oooh så mycket trevligare att veta vad det är som spökar än att famla i ett mörker av konstiga symptom.

Sedan undrar jag hur det går med skolorna -- dina barn hamnade ju på olika och alla kamrater på fel skola. har det hänt något i den soppan?

Lotten sa...

WV säger förresten surpepp. Det håller jag inte alls med om.

Malinka sa...

Ja precis så, Lotten. Det hade vi liksom redan räknat ut, undermedvetet.

Det finns flera olika sorters barnreumatism, och olika allvarliga, och jag är inte helt säker på vilken form pånken har. Men om den hade varit av en allvarlig sort borde han vara betydligt sämre nu, sa läkaren igår. Så det ser hoppfullt ut.

Och skolorna ja! Vi fick besked i går om att Sötpricken kommer att hamna i "rätt" skola, trots allt! Vi är ganska förvånade, men väldigt tacksamma.

Lotten sa...

Nämen vad trevligt med koltrubblet! Hurra!

Lotten sa...

Koltrubbel är ett intressant fenomen. Men det var SKOLtrubblet jag menade.

Vivianne sa...

Stackars liten!
Hoppas ni får rätt behandling, snabbt, så att han kan njuta av sommaren!

Howdy Sailor sa...

Vi har också en grabb med kroniska diagnoser (plural) och livstids medicinering. Fast det känns skönt med livstid eftersom det mycket väl kan betyda att han kan leva mycket, mycket länge.

Krama din pojke och tänk vad underbar han är. Fast det visste du ju redan.

Annika sa...

Men vilken fantastitk skolnyhet! Grattis, det är ju underbara bnyheter!