fredag 16 december 2011

Alla dessa tänder

Jag tuggade precis av mig den provisoriska kronan som jag har på kindtänderna i högra överkäken. Tur att tandläkaren försäkrade mig att det inte var farligt om något sånt hände.

Ja, för jag har ju rotfyllt två jävla kindtänder. Först började den näst innersta där uppe krångla, ge ifrån sig riktig klassisk tandvärk, olik någon jag någonsin känt förut. Så iväg till tandis som borrar bort den gamla fyllningen och säger tandläkarmotsvarigheten till "aj fan!" och genast ordinerar rotfyllning. Ouch. Men inget att göra något åt, så han dödade rötterna på en gång (vilket är steg 1 i en rotfyllning) och slipade ned tanden. Glad i hågen gick jag hem – tandvärken var ju borta – bara för att vakna nästa morgon med ännu mer helt otrolig värk, men denna gång från tanden bakom. När den plötsligt fick ta hela tuggvikten på höger sida gav den upp och, konstaterade tandis när jag kom in på akutbesök dagen efter, sprack rakt över. Bara att ta död på den också.

Allt som allt har jag nu varit hos tandläkaren typ 8 gånger på ca 2 månader. Senast förbereddes det och gjordes avgjutningar för porslinskrona och ett plastprovisorium sattes fast, det som ramlade av nu. Nästa vecka ska jag in och sätta in den riktiga kronan och till sist göra det sista, mest smärtsamma ingreppet: dra fram – och jag skojar inte, det är ju helt sanslöst – 13 000 (tretton tusen) kronor ur min plånbok.

Tur jag har som har de pengarna. Även om jag hellre hade fyllt något annat hål med dem (haha!), kan jag få fram dem. Det måste finnas många som inte kan snyta fram 13 papp, med mindre än att det förstör hela deras ekonomi – eller att det alls inte är möjligt.

Så jag undrar: Varför är inte tandvården en del av sjukvården? För att det går att dra ut tänderna i värsta fall? Ja, jag förstår då rakt inte.

Visste ni förresten att kostnaden för krona på sjätte tanden hör till det som Försäkringskassan (del)ersätter, men krona på sjunde tanden får man pynta själv. Och att kostnaden för att fylla lucka i tandrad på femte tanden, det (del)ersätts, men inte lucka där sjätte tanden skulle ha suttit. Vem har suttit och räknat på allt detta? "Hm, nej kronor där längst bak det blir för dyrt. Såna tänder kan lagas med vanlig fyllning och när de kraschar är det bara att dra ut. Tugga klarar man nog av ändå." Smart.

Inga kommentarer: