torsdag 25 mars 2010

Tiden flyger och så vidare

Hoppsan, det väldigt dåligt bloggat här. Vet inte riktigt varför, varit för trött kanske, och haft för mycket att göra.

Problemet är i alla fall inte att det saknas saker att skriva om. Gullpånkens pricksjuka fick vi ta honom till doktorn för, det visade sig vara streptokocker som orsakade prickarna (direkt eller indirekt är jag inte riktigt på det klara med) och så blev det antibiotika. Och sedan började det visa sig symptom som vi kände igen från förra våren, innan den hemska feberperioden förra somamren: klagomål på ont i kroppen allmänt och i fötterna i synnerhet, lätt svullen handled som gjorde ont och så extra trötthet.

Tröttheten kunde man ju föreställa sig hade med antibiotikan att göra, men det övriga kändes rätt oroväckande. Så när vi fick tag på läkaren på reumatologen, som kunde ge en tydlig och dessutom lugnande förklaring på saken blev vi milt sagt lättade.

Lite kort handlar det om att han verkar ha vad hon kallade "aktivt immunförsvar" – han reagerar helt enkelt på infektioner med ont i lederna och "ont i kroppen", inte helt ovanligt tydligen. Och det kan komma i efterhand, trots att man redan satt in antibiotika. Så vi ska ge Ipren när han klagar på ont och i förebyggande syfte också, för all del. (De sjukhusläkare vi träffat på sprätter med fingrarna à la Karlsson på taket och menar att Ipren och Alvedon är en världslig sak, medan vc-läkarna skakar lite på huvudet och menar att det ska begränsas i möjligaste mån. Sjukhusdoserna får en att baxna, om man jämför med bipackssedelns begränsningar.)

Vad man ska ge mot det dåliga humöret som följer på intag av antibiotika och öm kropp, det hade hon inget svar på tyvärr. Hå hå ja ja.

3 kommentarer:

Jennie sa...

Men så SKÖNT att få en vettig och lugnande förklaring till Gullpånkens tillstånd. Så glad för er skull. Men säg åt han att vara frisk nu, för det är faktiskt VÅR.

Glimra sa...

Ah, kram till er alla. Du vet väl att doseringen på asken handlar om vad man ger mot feber, medan det ska typ dubbleras mot smärta. Och att det går att varva Alvedon och Ibuprofen.

Malinka sa...

Har försökt säga till honom på skarpen, Jennie, men det verkar inte riktigt gå in. Ska ta ett sista allvarligt snack med honom.

Jag vet, Glimra. Det där med smärtdoser fick vi lära oss på sjukan, när den mottagande akutsköterskan hällde upp vad som kändes som ett helt jävla dricksglas Alvedon till honom.

Ipren rekommenderas på reumatologen, eftersom den fungerar lätt antiinflammatoriskt (det är därför den är bäst vid öroninflammationer etc.).