fredag 9 september 2011

Fjäriln vingad har svårt att hitta i kvinnokluster

… Elisabet Tamms gata kan nog vålla
förvirring!" avslutar Hans Harlén i Älvsjö.
Hans Harlén från Älvsjö tycker att det var en mycket bättre idé att döpa gatorna i den blivande Hagastan efter fjärilar, eftersom Bellman nu en gång skrev den där dängan, än efter berömda kvinnor. (Klicka på bilden så blir den större.)

Det kan man ju ha olika åsikter om; personligen tycker jag det är märkligt att Haga inte ska vara känt för något annat fjärilarna, särskilt som Bellman bara nämnde en enda jädra fjäril, och dessutom bara i första raden. Hade det inte varit för att den hamnade i titeln,  just på grund av sin förstaplacering, skulle vi lika gärna kunna döpa gatorna efter najader, svanar eller olika "kräk i kärr och syra".

Men åter till Hans H:s invändning: "Hagastaden blir det fjärde området i Stockholm med kända svenska kvinnor. Det lär bli likadant som i Fruängen, av namnet vet man att man ska skall leta i Fruängen men sedan är det nästan omöjligt att hålla isär gatorna där."

Ja, för kvinnonamn är så lika! Man hör ju: Ninni Kronbergs gata. Alfhild Tamms gata. Kajsa Jönsdotters gata. Helt omöjliga att skilja åt. Medan däremot såna gatunamn som Grevgatan, Grev Magnigatan, Grev Turegatan är jätteenkla att hålla isär. Och eftersom Hälsingegatan, Sigtunagatan och Gästrikegatan är två landskap med en stad emellan, blandar jag aldrig ihop dem. Praktiskt, va!

Mitt förslag är att vi helt enkelt döper gatorna efter berömda nattfjärilar, i den överförda betydelsen, så slår vi ihop de två kategorierna!

(Egentligen skulle jag vilja fortsätta klaga över att Stockholms stad envisas att skriva gata i namnsammansättningar med versalt, stort, g: Alfhild Tamms Gata. Och att de kallar den nya stadsdelen Hagastaden och inte Hagastan. Men det tar jag en annan gång.)

3 kommentarer:

Rabiatfeminism sa...

Fatta hur svårt det är ute hos oss i Vällingby då, med Norrlandsnamn. Jag menar, vem är ens intresserad av att hålla reda på en massa namn på platser som ligger långtbortistan. Tacka vet jag, som värmlänning, Farsta! Det är rejäla gatunamn det! Sen tycker jag att staden i rimlighetens namn borde döpa om Vasastan till Vasastaden och Brikastan till Birkastaden osv.

meta sa...

Ja för Bellman gillade ju fjärilar, och det är det vi förknippar honom med, eller... varför inte, i så fall:
Ulla Winblads gata
Mollbergs gränd
Epistelvägen
Spritkrusgatan
Lotterivägen
Fyllegatan
Svältgränd

Malinka sa...

Ja, uj uj. Svårt det här.

Rabiatfeminism: Jag hoppas att du skämtar, med Vasastaden. Brrr.