lördag 5 januari 2008

Grönt nyårslöfte

Matälskaren på Taffel.se uppmanar oss att avge ett grönt nyårslöfte – jag är visserligen ingen matbloggare och faller bara tveksamt in i kategorin "matälskare", men jag tycker att mat är viktigt. Ja, vi har bestämt att mat är viktigt i vår familj.

Så jag antar utmaningen och slår till med några löften för hela familjen. Blandat stort och smått – och begränsar mig inte bara till matrelaterat:

1. Vi ska välja ekologisk mat i första hand.
2. Vi ska inte äta fisk särskilt ofta. (Kanske overkill, men när jag ser hur patetisk svensk fiskepolitik och fiskenäring är, väljer jag hellre bort fisken än att stödja näringen.)
3. Vi ska fortsätta äta mer vegetariskt och mindre animaliskt överhuvudtaget.
4. Vi ska bli bättre på att ta med oss gamla papperskassar när vi storhandlar, och genast införskaffa tygkassar för kompletteringshandlingen.
5. Vi ska spara mer el: fler lågenergilampor trots att vi inte hittat några vars sken vi gillar, och ordentliga, permanenta lösningar för att stänga av alla apparater som annars står i stand-by.

Dessutom ska vi fortsätta med att inte flyga nästan alls (maken flyger hit och dit i jobbet och är en riktig miljöbov, men det där får de diskutera på hans arbete) och använda bilen lika sparsamt som hittills, trots att vi kör på biogas, det enda riktigt vettiga bränslet idag.

***
Uppdaterat 19.45:
Bara för att jag skrev det där med lågenergilamporna gick min skrivbordslampa med ett ploff när jag tände den. Och efter att jag under ruelse satt in en lågenergivariant, kunde jag konstatera att skenet faktiskt var helt okej. Lite för vitt, men det funkar ju till skrivbordet.

3 kommentarer:

Malinka sa...

Kan man tveksamt falla in i en kategori?

Njäe. Men nu får det stå. Skyller på att jag försökte formulera mig samtidigt som Gullpånken körde Söprickens Volvo på tangentbordet.

anna sa...

Tack för inspiration!

despinetta sa...

Tackar också för inspiration! Enkla och bra sätt att spara på miljön. Vi köper det mesta ekologiskt redan, men man kan säkert bli ännu bättre på att hitta närproducerat osv. Vi tänkte börja med eko-lådan eller motsvarande. Flera av kedjorna har ju numera börjat med eko-kläder. Ellen fick jättefina kläder i julklapp av farmor. Hurra för farmor som fattat grejen!:-)