lördag 8 maj 2010

Jobbig vecka

Det är lördag och klockan är tio i elva på kvällen. Jag trodde hon var en bit över midnatt – så är det att vara på egen hand med barnen hela dagen och ha två jävla bråk mellan 17.50 och 18.40 (och då har man ändå hunnit vara glada och snälla och hämta pizza emelllan). Man blir helt slut.

Veckans uppståndelse med skolan har också gjort sitt till – och nej, det har inte hänt något som förbättrar eller förändrar situationen. Vi har bara fått bekräftat att Sötpricken är den enda, den enda, från sin förskolegrupp på ca 12 barn som sökt till de här skolorna och inte kommit in på sitt förstahandsval. Vi har kontaktat utbildningsförvaltningen och skolorna ifråga, och förvaltningen säger "prata med skolorna" och vår förstahandsskola säger "vi följer principerna" och vill/har bestämt sig för att inte förklara hur de principerna slår så att just Sötpricken inte kommer in. Vi misstänker att det som tippade henne över kanten var att kompisen, som bor i samma kvarter och som gjorde samma förstahandsval som hon för att hon ville gå tillsammans, bor 20 meter närmare fågelvägen och valde en tredjehandsskola som ligger sisådär 200 meter längre bort. Bittert? You betya!

Att det var vi som övertalade föräldrarna till att göra samma val som vi, gör inte saken mindre ödesmättad.

5 kommentarer:

Lotten sa...

Heeeeeelt off topic.

Men jag hamnade via länk från länk till länk på en sajt där jag aldrig hade varit förut. Och där handlade det om hur två fotbollskillar stod ovanligt nära varandra. En kommentator skrev angående spekulationerna om bildens uppkomst precis det som jag tänkte skriva (så jag skrev inget):

"De gjorde säkert någon sån där grabbig hälsning som involverar kort klinch, hårt grepp om varandras händer och utstötande av guttural hälsningfras."

Och så var det du som skrev det! Hejhej!

Fast nu kom jag av mig lite. WV är nämligen penies. Nästan rättstavat.

Lotten sa...

Wow, väldigt macho här idag. För nu är WV militr.

Malinka sa...

Wooo, spooky!

Men jag tror mest på att Pique petade bort nåt från Zlatans haka.

(Wv är patriarkatet som är efter mig, vettu.)

Rabiatfeminism sa...

Så om jag förstår det hela rätt med skolvalet så skall man på första plats sätta den skola man verkligen inte vill ha, som ligger på betryggande avstånd från där man bor. På andra plats sätter man sitt förstahandsval som man väldigt gärna vill ha. På tredje plats sätter man skola nummer två som man kan stå ut med.

När dom sedan behandlar ens ansökan så faller man på val nr 1 p g a närhetsprincipen då det finns tillräckligt många barn som bor närmare. Därför får man förtur till val nr 2, som ju egentligen är det man vill ha. Och skulle det vara allt för många med förtur där får man ändå sitt andrahandsval.

Sinnessjukt. Ni, och framförallt Sötpricken, har min fulla sympati!

Malinka sa...

Ja, kanske. Om den skola man söker till i första hand är väldigt populär. Men hade vi bara vänt på ordningen i våra val hade vi nog ändå kunnat hamna där vi hamnade nu, för ingen av våra skolor ligger på "orimligt avstånd" eller vad de kallar det.

Vad man ska komma ihåg är att det inte främst handlar om hur nära ens egna val ligger hemmet, utan om hur nära andras val ligger deras val.

Jag tycker att valfrihet i sådana här frågor är ganska överskattad i allmänhet. Men om det nu ska råda valfrihet, då vore det väl bra att det gjorde det?

Det här är inte valfrihet. Det här är ett lotteri, där vilken unge som helst kan förpassas vart som helst utifrån några luddiga principer och enstaka skolors godtycke.

Om vi hade valt en annan skola som vi inte ville gå i som tredjehandsalternativ, vore det någon annan unge som varit ledsen nu.