tisdag 4 maj 2010

Skolkatastrof

Vi har precis fått veta att Sötpricken kommer till vårt tredjehandsval i valet av skola i höst. Det vill säga, den skola som vi var tvungna att välja för man måste ha tre alternativ. Den skola vi liksom bara drog ur hatten, för att det är en av de två näst närmaste skolorna.

Hennes pappa har ringt till förstahandsvalet och pratat med ansvarig. Där är det så fullt att det nästan bågnar. De har, säger ansvarig person, inte kunnat ta någon hänsyn till faktorer kompisar, syskon och närhet (!), för det har varit så otroligt många som sökt. De har i stället varit tvungna att ta till gamla kriterier som upptagningsområden. Vi antar att andrahandsvalet kommer att säga det samma – tja, förutom det där med upptagningsområdet, för hade de gjort det skulle Sötpricken ha hamnat där.

Hur absurt det är att närhet inte spelar någon roll blir kanske tydligt när jag berättar att vi bor 450 meters gångväg (320 m fågelvägen) från förstahandsvalet och 460 meters (360 m) gångväg från andrahandsvalet. Mittemellan två skolor befinner vi oss, och hamnar i stället på en som ligger mer än dubbelt så långt bort och på "fel" sida av Odenplan.

Petitesser kan man tänka. När jag gick i lågstadiet hade jag 2 km till skolan och det gick så bra så. Men det är ingen småsak att förklara för en sexåring som tror att hon ska få gå med sina kompisar att det får hon inte alls, det. Hon ska gå i en skola som hon tre månader innan skolstart inte ens har hört talas om.

Tack för det, utbildningsnämnden i Stockholms stad.

10 kommentarer:

Annika sa...

Det är ett jäkla skitsystem det hittat på. Som dessutom inte tar det minsta hänsyn till syskon som redan går i skola. Jag tror vi har turen att inte drabbas, men vi har vänner vars barn kommer att hamn på skola i Bandhagen. Trots att de bor i Stureby. Det är väl 50 meter närmre till skolan i Bandhagen - fågelvägen sett. Synd bara att man måste gå över en motortrafikled...
Beklagar av hela mitt hjärta! Vem kom på denna idioti?

Johan L sa...

Vi råkade ut för EXAKT samma sak. Sonen fick tredjevalet, som inte var ett val. Och att prata med skolan var en Kafka-liknande upplevelse. Rektorerna har tydligen suttit runt ett bord och skickat ansökningarna mellan sig. Kommunallag någon? Likabehandling?

Ellen sa...

Usch, jag förstår din ångest. Ja, det är en förbannad katastrof, det är ju helt sjukt att det ska vara såhär! Stackars Frida, jag blir helt tårögd när jag tänker på det!

Hur kan det ha blivit såhär?

Anders Sparring sa...

Absolut inte petitesser. Jag väntar också på besked om skolplacering för vår mellangrabb och om detta händer oss tänker jag kedja fast mig utanför skolan och hungerstrejka, alternativt skriva en riktigt sur bloggpost.

Rabiatfeminism sa...

Valfrihet? Är det inte det våra styrande i Stockholm brukar framhäva som sitt främsta mål?

Kajsa sa...

Å, vilken ångest, jag känner verkligen, verkligen, verkligen med er. Vi fick just besked att storebror får gå i vår närmaste skola, så vi klarade oss. Men så helgalet det verkar ha blivit, det här systemet. Helt sjukt.

Pernilla sa...

Bedrövligt. Jag beklagar verkligen er trista situation. Politikerna (eller tjänstemännen?) har verkligen tänkt fel. Jag tror inte att skolcheferna har haft någon som helst hjälp av reglerna utan de har nog bara dragit namnen ur en hatt. Hur skall man kunna fördela platser efter dessa märkliga regler? Någon hade otur när de försökte tänka och nu drabbar det såväl barn som deras föräldrar och även skolcheferna (eller vilka det nu är som skall försöka fördela platser).

Kajsa sa...

Det är så fruktansvärt att man vill gråta. Framför allt känslan av att det inte går att göra någonting åt det och att ingen hänsyn tas till barnen i fråga (det är väl ändå dem det hela handlar om, för bövelen!). Själv jobbar jag ju i skola som just suttit med dessa hemska beslut i över en månads tid nu och pusslat och pusslat. Jag vet att rektorerna hos oss och i de närmaste skolorna inte har dragit namn ut en hatt utan pusslat och pusslat och pusslat och arbetet tillsammans för att alla barn som inte får sitt förstahandsval i alla fall får sitt andrahandsval. Men jag vet att många föräldrar kommer att bli superarga och besvikna och att de nya reglerna är sjukt svåra och dåliga. På många sätt även för skolorna. Det här med valfrihet är bara skitsnack! Barn från ett område kan mycket väl "trycka bort" barn från ett annat område som egentligen bor närmare för att det inte finns någon skola åt andra håller att vidarebefodra till, osv. Det är inte ett vettigt system och det drabbar SÅ många på helt fel sätt och jag hoppas verkligen att detta kommer att dömas ut och ändra så fort som möjligt! Men det hjälper ju inte er just nu. Jag tycker det är helt oförlåtligt av en skolledning att ta ett sånt beslut. Finns det ingen privat skola eller något annat i närheten som ni kan rymma till, i protest? Eller ligg på och fortsätt bråka föreslår jag. Även om hon inte får börja där i augusti så kan det ju bli platser lediga efter ett tag? Jag har redan nu ångest för hur det kommer att bli när vi hamnar där . Vi bort också mitt emellan två skolor och riskerar att ganska många andra bor närmre. Jävla skitregler! (Förlåt att jag svär så mkt men den här nya ordningen gör mig riktigt förbannad!)

Malinka sa...

Vi ligger på. Alla är väldigt trevliga och förstående (men särskilt tvåan och trean, som inte behöver känna sig skyldiga, I guess). Men det ser inte så ljust ut.

Man ska aldrig säga aldrig, men när hon väl börjat i den andra (tredje!) skolan ska det nog mycket till för att vi flyttar henne igen. Det finns ett fönster på några veckor, när man inte riktigt har hunnit knyta an till de andra och fortfarande har de gamla i färskt minne. Efter det blir det bara ett nytt, jobbigt uppbrott när man väl anpassat sig.

Säger jag enligt egen erfarenhet, men det kanske inte alls stämmer för alla?

Det är sorgligt att hon måste lämna sina bästa vänner, men vi är rätt säkra på att hon löser det bra. När det väl sker.

Värre för oss som familj och kanske två år med en betydligt tajtare vardag än skulle vara nödvändigt om hon gick i skola närmare.

Sanna sa...

Har precis råkat ut för samma sak. Har pratat med utbildningsförvaltningen och försökt få på rektorererna på respektive skola. Eftersom det även för oss handlar om att vi fått skola på "fel" sida av Odenplan blir jag nyfiken på vilken skola ni hamnat i och om det skulle visa sig att det faktiskt finns ett fall där man kanske kunde "byta" plats. Kontakta mig gärna på vasastan83@spray.se. Man försöker dra i alla möjliga trådar just nu då skolorna säger sig vara mycket förstående men säger att de inget kan göra.