måndag 15 november 2010

Dag 1: Om mig

Det är märkligt så svårt det är för mig att skriva om mig själv. När jag försöker presterar jag inte något mer djuplodande än den korta beskrivningen på bloggen här. Och när jag får fram något vill jag gärna gömma mig bakom "man" och passivkonstruktioner.

Kanske är det svårt för att ett "jag" är så mycket. Vad ska man plocka fram? Hur ska man välja att tolka uppgiften "skriva om sig själv"? Ska man rada upp fakta i kronologisk ordning eller plocka ut någon del? Vad skulle det då vara för del?

Ja, ni ser. Det här säger säkert mer om mig än den bästa beskrivning jag kan få till, men jag gör ett försök:

Jag föddes den 6 mars 1969 på Sabbatsbergs sjukhus. Sedan växte jag upp med min mamma, i Stockholms södra närförorter. Bagarmossen, Björkhagen och (gamla) Skarpnäck, närmare bestämt. Gick i skolan i Kärrtorp, Bagarmossen, Kärrtorp, Skanstull. Började gymnasiet med ett år naturvetenskaplig linje, men bytte till humanistisk eftersom 1) ingen kunde förklara vad tangens och cotangens egentligen var bra för, och 2) jag fick ont i näsan när jag gjorde mer avancerade uträkningar. Sant!

Efter ett jobbår i växeln på Taxi Stockholm läste jag vidare på universitetet, engelska, nederländska, lingvistik. Hade lika gärna kunnat bli historia och arkeologi, eftersom jag bara råkade sätta engelska före historia när jag fyllde i mina ansökningspapper. På lingvistiken blev jag kvar, för jag trodde att lingvistiken hade valt mig. Men antingen hade jag fel eller så ändrade den sig.

Strax innan jag och akademin påbörjade det som skulle resultera i skilsmässa, halkade jag in på korrekturläsarbanan. Det andra verk jag läste var SAOL. Det ni. Förra upplagan, den 11:e tror jag att det är. Efter några år insåg jag att det här nog fick vara mitt yrke, för jag hade inte så många alternativ. Och så är det nu. Fast jag har utökat min repertoar en del. Översätter och gör redaktörsjobb också. Med mera. Vill du ha en referenslista kontrollerad och snyggt hopsatt, är jag kvinnan för jobbet.

Ja. Och så har jag en man och två barn. Men det vet ni redan. Men ni kanske inte vet att jag är intresserad av arkitektur och är helt obsessed av fönster? Fel fönster kan verkligen förstöra ett hus. Verkligen förstöra.

5 kommentarer:

Annika sa...

Åh, det där sista håller jag med om så oerhört mycket. Fel fönster är en sådan oerhörd styggelse! Jag får allergi av fel fönster!

Kul att detta tema, "Trettio dagar", går som en läpeld genom bloggosfären. Roligaste temat på mycket läge. Jag får veta saker om bloggare jag följt länge, som ger mig än mer lust att fortsätta följa dem.

Minnia sa...

Ditt inlägg för Dag 1 är nästan lika värdelöst som mitt. No pun intended! (Försöker lära mig använda det begreppet..)

Kajsa sa...

Du får aldrig komma hem till mig. Vi har fel fönster. ;)

Malinka sa...

Annika, vete 17 om jag är särskilt upplysande ...

Minnia, det känns inte som om "no pun ..." var helt korrekt där. "I'm not kidding you" is more like it.

Kajsa, du är förlåten i förväg. Det är inte du som har satt in fönstren.

Petrametra sa...

Tack! Jag hade missat din fönstervurm!