måndag 8 februari 2010

Att lägga sig raklång

Ibland använder man uttryck som man aldrig riktigt tänkt på vad de betyder. Att "lägga sig raklång" har varit ett sådant för mig. Jo, det betyder förstås att man ramlar, men vad är det uttrycket visualiserar? Vadå "raklång", liksom. Och "lägga sig"! Tänker man kanske om man börjar tänka. (Ett bra tips är annars att aldrig börja tänka på vad språkliga uttryck egentligen betyder. Man får lätt huvudvärk.)

Men nu vet jag precis vad det innebär. I morse, på väg från lämningen, gjorde jag precis det. Jag lade mig raklång. Ena stunden gick jag på promenadvägen ut ur Vasaparken och tänkte att det var halt, nästa låg jag horisontellt i luften och landade med ett smack på den isbetäckta asfalten.

Konstigt nog slog jag mig inte. En av de herrar som stannade och hjälpte mig upp konstaterade att jag lyckats undvika att slå i huvudet. Blev antagligen så paff – för "förvånad" måste nog vara ordet som beskrev känslan jag fick där i luften – att jag inte hann börja kämpa emot, så kroppen fick lösa fallet själv. Och det brukar ju vara det bästa. En lätt huvudvärk av chocken blev det enda menet.

Som alltid när jag halkar på isfläckar kommer jag att tänka på min gamla kompis Roger, som en sen kväll i början av 1990-talet halkade omkull utanför festlokalen på studentområdet Lappis. Han föll överraskande och snabbt, men lyckades ändå – och vi är flera som kan svära på våra liv att det var så – i fallet yttra de odödliga orden:

– Jag var aldrig orolig.

3 kommentarer:

JennyM sa...

Skönt att det gick bra. En kollega till mig bröt högerhanden härom dagen vid en halkningsolycka. Dags att skaffa halkskydd? :-)

Arboarkticum sa...

Ajaj, halka är dåligt.

Jag gjorde en liknande grej före jul. Baklänges raklång. Tur det gick bra, för ingen fanns i närheten - hade jag slagit mig hade jag blivit liggande (vilket ju iofs hade varit relativt praktiskt, eftersom fallet inträffade på begravningsplatsen). Efter det plockade jag fram tant-tingestarna jag fått av min mor, och dissat så kapitalt: broddar. Och jag säger bara det - broddar are the shit. ;-) (nu har jag iofs lyckats paja dem, men det var roligt så länge det varade).

Malinka sa...

Mina skor har faktiskt inbyggda broddar (tantskor köpta på Frövi). Men jag hittar inte verktyget som behövs för att vända fram broddhelvetet!