onsdag 3 februari 2010

Fler med åsikter

Min vän Garderobiären påminde om Hanne Kjöllers notis om saken på DN:s ledarsida i dag. Den är förstås inte uppe (än, får man hoppas, snälla DN, ni är ju så vansinnigt dåliga på att lägga upp saker), så jag skrev av den:
Dinosaurier fick ungar
Jag har en modern man, inte en dinosaurie. Det säger Sveriges nya EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) apropå det faktum att hon förväntas föda barn halvvägs in i det blotta halvår som återstår av mandatperioden.
Själv funderar jag lite över vad det betyder. Oavsett grad av manlig modernitet är detta med att få barn en av de mest känslostormande upplevelserna i livet för de flesta kvinnor. Kvinnor, precis som dinosauriehonor, fylls av omhändertagandehormoner oavsett hur moderna deras män är.
Jag tror inte att barnet mår det minsta sämre av att tas om hand av sin pappa eller någon annan vårdnadshavare direkt efter förlossningen. Men jag undrar hur många mammor som mäktar med att vinka adjö till den lilla och åka direkt från BB till en nattmangling i Bryssel.
Det ska nog en hårdhudad dinosauriemamma till det. Om ens det.
På ett sätt förstår jag vad Kjöller menar, om vi bortser från att Ohlsson inte alls tänkt att "åka direkt från BB". Man kan bli förvånad över hur man reagerar när man får barn. Det går inte alltid att förutsäga hur man kommer att känna. Men man kan faktiskt göra en rätt god förutsägelse utifrån sina erfarenheter.

Kan vi nu inte alla behandla Birgitta Ohlsson som den vuxna människa hon är? Visar det sig inte funka för henne, är hon nog kapabel till att säga stopp och nej tack. Precis som jag hoppas att män som tycker att det inte funkar att vara nyblivna småbarnsföräldrar med ett toppjobb är kapabla att säga stopp.

4 kommentarer:

Lo sa...

Fy katten. Längre kommentar här

Kajsa sa...

"Precis som jag hoppas att män som tycker att det inte funkar att vara nyblivna småbarnsföräldrar med ett toppjobb är kapabla att säga stopp." Haha, drömma går ju!

Ja, varför kan inte folk (läs kvinnor) få ta sina egna beslut? Varför är det ens okej att kommentera och diskutera detta i media? Skulle det någonsin ske en sån diskussion kring en man? (Förlåt, frågan är naturligtvis retorisk.)

Danitra sa...

Även jag har gjort mitt inlägg i debatten nu. Den här gången orkade jag inte bli arg, bara ledsen. Det värsta är nämligen inte att vissa jubelidioter tycker att hon gör fel utan att så många "normala" personer vars åsikter man annars håller med om tycker likadant.

Mrs S sa...

Man kan ju också fundera på hur jävla juste det egentligen ÄR att ge henne ministerposten just nu, med tanke på att den där procenten av 'dinosauriemammor' är ganska få, och eftersom det ibland, ganska ofta, uppstår rent fysiska komplikationer vid havandeskap och födsel och då är det liksom nästan som att gissla en trådfälla för Ohlsson och i diket brevid ligger herrar Reinfeldt och Björklund och tokfnissar. Vem får jobbet (för väl utfört arbete) nästa gång då?