fredag 28 november 2008

Världens bästa skiva

Om jag skulle bli tillfrågad vilken skiva jag tycker är bäst alla kategorier skulle jag antagligen efter lite tvekan säga Abbey Road (Beatles). Och sedan tillägga att The Head on the Door (Cure) inte är så dålig den heller och den var en viktig del av mitt liv 1986 eller så.

En som jag alltid glömmer bort är U2:s War. Varför fattar jag inte, för varje gång jag lyssnar på den faller jag ihop i en liten hög av lycka. Hela sommaren 1983 låg jag på en brygga och lyssnade på den i bandspelaren. Min sommarkompis Camilla (antagligen hennes äldre syster) spelade in den på band åt mig.

Jag hade tänkt att beskriva varför den är så satans bra, men det är för svårt. Det fantastiska har förstås att göra med att jag kan den utan och innan. Varje litet "uhu", varje litet trumslag, varje litet "doiiing" från the Edge. Och det är bara ett sådant förbannat driv!

Förstås hade jag tänkt mig att lägga in New Year's Day-videon eller nåt, men U2 måste lägga ner mycket tid på att försvara sina rättigheter – finns nästan inget utlagt på Youtube.

(Säger man förresten "skiva" nuförtiden? Eller är det "album" som gäller? Jag lärde om mig från "LP" men sen tappade jag kollen.)

5 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Hehe, god musiksmak har du också. Jag övergav synten när U2 släppte denna platta. Sen vara det bara U2, The Alarm, The Cure osv för hela slanten. I studentpresent, 1987, fick jag en Cult-platta av min bästa kompis Malin. Hennes mamma förfasade sig, inte kunde man köpa skivor i studentpresent. Men Malin hon visste vad jag blev gladast av.

Idag lyssnar jag på annan musik men U2 à la tidigt 80-tal kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta. Även om The Thes Dusk är världens bästa skiva/album/platta.

Malinka sa...

Det märks inte alls att vi är i samma ålder, va? ;-)

Dusk lyssnade jag aldrig riktigt på. Däremot ligger både Infected och Mind Bomb högt upp på min bästa-lista. Måste se till att skaffa dem i digitalt medium också.

Häromdagen kapitulerade jag och skaffade mig mina Wonderstuff-favvisar på cd för att kunna stoppa in dem i datorn! Det gick inte att få tag på dem på annat sätt, varken lagligt eller olagligt. Jag är egentligen laglydig, men när det handlar om musik som jag redan äger är jag faktiskt mindre noga.

Anonym sa...

Bästa plattan är tveklöst "Aktrisa vesna" av DDT från 1992. //Elin

Malinka sa...

Jag vet inte vad jag ska svara på det, Elin. :-D Såååå utanför mina referenseramar. ;-) Finns de på Youtube?

Anonym sa...

Kolla min sida på Facebook... //Elochka