torsdag 30 april 2009

Åhléns är blä!

I dag var jag in på Åhléns Odenplan för att bland annat kolla efter slitstarka byxor till Sötpricken – jeans, canvasbrallor, whatever som inte går sönder direkt när man hamnar på knä på grusig asfalt. De bygger om rätt ofta därinne, och sedan den senaste omflyttningen för någon månad sedan har jag inte varit längst in där barnavdelningen huserar.

Jag fick akut blodstörtning. Barnavdelningen är uppdelad i fyra delar: Längst in pojkkläder från storlek 86 och uppåt tonårsstorlekar. Sedan leksaksavdelningen, med sisådär två korta gondoler, en stor väggyta och ena sidan av en hög och lång mellanvägg. Efter det kommer flickkläder från storlek 86 och uppåt. Till sist bebiskläder blandat, om jag förstod saken rätt.

De har alltså delat upp barnklädesavdelningarna genom att lägga leksakerna mellan! Hallå! Så jag haffade en expedit och sa mitt hjärtas mening. Intressant nog höll hon med mig om det absurda, men kunde berätta att den här uppdelningen kommer uppifrån. Åhléns Odenplan fungerar som … vad sa hon nu, det var något à la prototyp men inte det … testvaruhus, kan vi säga, där man testar vad som funkar och vad som inte funkar. Därav många omflyttningar ofta.

Jag bad henne hälsa uppåt att det här var helt galet. Att handeln envisas med separata pojk- och flickavdelningar är en sak, men här kan man inte röra sig längs med hela klädutbudet. Eftersom flickkläderna är framförallt rosa och röda, mjuka och tajta och pojkkläderna blå, gröna och bruna, stadiga och rymliga handlar det även om en funktionsuppdelning av kläderna – på flickavdelningen fanns inga jeans eller liknande byxor eller shorts.

Den som är i Stockholm och har lust att ta en sväng förbi Odenplan, kan väl gå in på Åhléns och säg vad hen tycker! Jag ska skriva ett mejl och fråga om de helt har tappat koncepterna. Tills de dumpar den här dumma idén tänker jag inte spendera en krona på barnkläder i den butikskedjan.

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Oj då! Spännande att veta detta om Åhléns Odenplan även om jag inte rör mig där så ofta. Jag gillar generellt Åhléns, så kanske borde gå dit då och då, kolla och säga min mening. Konstigt dessutom, för på två andra varuhus (Fridhemsplan och City) har jag ganska nyligen pratat med personalen om att de ska sluta sälja leksaker helt och rikta in sig bara på kläder.

L. sa...

Usch vad trist. Jag gillar också vanligtvis Åhléns (främst för att det finns så mycket på ett ställe), men det där låter värdelöst.

Anonym sa...

Åhléns odenplan är under 2009 ett pilotvaruhus där man testar nya layouter och koncept inför framtiden. Barnavdelningen ligger betydligt bättre till nu med en MKT större yta än förr då även mediaavdelningen låg på övre plan..noterades detta?barnmedia ligger däremot kvar för att enkelt kunna köpa till en film, bok eller spel till barnplagget..därav väggen i mitten. Som sagt...ett pilotprojekt för att effiktivisera ytorna och sortimentet!välkommen till Å odenplan..tusen möjligheter..

Malinka sa...

Hej anonym, som tydligen är – eller känner sig som – företrädare för Åhléns på något sätt:

Jodå, jag har noterat att mediaavdelningen har flyttat ner en trappa. Men jag tycker inte att ytan för barnavdelningarna har blivit så mycket större.

Och visst kan det var bra (?) om barnmedia och leksaker ligger i närheten av kläderna. Men det handlar inte om att mediahyllan/leksakerna ligger mitt i barnklädesavdelningen. Det handlar om att s.k. flick- och pojkkläder är separerade. Å det grövsta.