lördag 7 mars 2009

Bokhandeln i mina drömmar

Med tankarna på Deepeds inlägg häromdagen om bokhandelns nedgång, och artikeln i DN idag, där Akademibokhandelns VD verkar sikta på att avskaffa sig själv, kommer jag att tänka på Waterstone's på Piccadilly.

Enligt boklådekännare ska den ha gått ner sig rejält – och maken till sur personal har jag nog inte träffat på ens i England på länge – men för mig som bara är i London en gång vartannat år högst, är det ändå himmelriket på jorden. Sex jävla våningar med bara böcker! Med allt från bestsellers till små konstiga skrifter, öppet till 22 och toaletter – avgiftsfria dessutom! – är det allt jag kan önska. (Det finns visst serveringar också, jag har en vag känsla av att ha druckit en kaffe där någon gång. Men det är inte så viktigt för mig.)

Jag har längtat efter en sådan bokhandel, nej egentligen efter en typisk engelsk middle-of-the-road-bokhandel, som det finns en av i snart varje gathörn i Londons innerstad, sedan jag var tonåring och upptäckte pocketboken under mina Englandsbesök. Svårt att tänka sig nu, men innan Pocketshops uppdykande var utbudet av pocketböcker väldigt begränsat i Sverige. Då, i slutet av 1980-talet, hade jag drömmar om att starta en "engelsk" bokhandel själv. När jag en dag träffade på Pocketshop på Centralen var känslan blandad mellan glädje och besvikelse: glädje för att det äntligen gick att köpa (engelsk) pocket i något slags bredare urval, besvikelse för att jag inte hade gjort något åt min dröm.

Kanske är det dags att hitta en trevåningar hög affärslokal (man måste starta smått, ju) på lämpligt affärsstråk i Stockholms city och förverkliga den här drömmen?

(Japp, jag mår lite bättre i dag. Men inte så bra att jag kunnat ha fest.)

3 kommentarer:

Rabiatfeminism sa...

När du hittat en lokal har du en affärspartner här! Min dröm är en bokhandel där man också kan slå sig ner och läsa lite med en kopp kaffe.

Senast jag var i London besökte vi en boklåda i Muswell Hill som inte var en av de stora.

http://www.muswellhillbookshop.com/

Den är inte så stor men det tog ändå lååång tid att beta sig igenom butiken... Och shoppade gjorde vi såklart. Härligt!

Anonym sa...

Öppet till 22? Är det inte dygnet runt? Jag har för mig att det i alla fall finns någon bokaffär kring Piccadilly som har det. Storslaget.

Sara sa...

Jamen det finns ju en sådan butik i Gamla Stan! The English Bookshop på Lilla Nygatan. De har ett sjysst utbud av både kända och okända författare och i många olika genrer. Samt en mysig butikslokal. Där går det finfint att slå sig ner i en fotölj och läsa om man vill :)