lördag 23 maj 2009

Nyheter från den storstadsnära landsbygden

På Tynningö där vi har vårt sommarställe finns några lokala föreningar, bland annat en idrottsförening och ett s.k. byalag. Exakt vad byalaget sysslar med har jag som sommarboende ganska dålig uppfattning om, men de ger i alla fall ut ett litet nyhetsbrev som kommer några gånger om året. Kvaliteten på materialet skiftar – vissa notiser är välskrivna, på gränsen till spirituella, andra är helt enkelt obegripliga.

I den senare kategorin faller följande nyhet:
Orrlunda brygga invigdes officiellt den 10 maj
Inte sedan 7 oktober 1951 då Waxholmsbolagets båt Valkyrian lämnade Orrlunda brygga med färd mot Värmdö har bryggan trafikerats förrän nu. Fartyget firade den 10 maj 100 års jubileum med en tur från Nationalmuseets trappa och runt Tynningö med stopp på Ljungbergsgården, Orrlunda, Norra Tynningö, Vaxholm. Så nu har vi Tynningöbor på den östra sidan lite närmare för att ta oss med Waxholmsbåt till Vaxholm.
Några frågor infinner sig: Hur relaterar rubriken till notisens innehåll? Hur bra är egentligen konstruktionen "inte sedan ... förrän nu"? Vad är det för något som "fartyget" jubilerat i 100 år och som behöver firas den 10:e maj? Och hur kan man av allt detta dra slutsatsen att östra-Tynningöbor har närmare till Vaxholm med Waxholmsbåt? Ska Valkyrian fortsätta tuffa runt på sin jubileumstur, månne?

I själva verket handlar notisen om följande: Orrlunda brygga har öppnats för reguljär trafik igen.

Inga kommentarer: