fredag 23 oktober 2009

Det är bra att ha nån att fråga om hjälp

Barnen spelar rätt mycket spel på datorn just nu. Det är Bolibompasajten som gäller, med Häxan Surtant, Hotell Kantarell, Drakens värld och Byggare Bob, med mera. Sötpricken har hållit på med datorer några år nu, i början handlade det om "skiva botaven A", det vill säga skriva bokstäver i Word, och Gullpånken började få till datorhandlaget i somras.

Det ger en del lustiga effekter – båda två har troligen gått om farmor i datorkunskap och närmar sig mormor med stormsteg. Vissa grejer de kan är en naturlig följd av att de spelar, annat förvånar oss. Som att pånken kan stänga av barnens (min gamla) Mac: gå in under äppelmenyn, välja Stäng av och sedan klicka på rätt knapp i dialogrutan som visas. Hur har han lärt sig det?!?

Ofta sitter de vid varsin dator och gör ungefär samma saker. Gullpånken vill gärna berätta för syrran vad han håller på med, medan hon är mer koncentrerad på sitt eget. Ibland kör det ihop sig. Då skriker pånken till, och då kan Sötpricken ge råd. Ibland är det tvärtom – pånken räknas som expert på Cirkuskiosken och när pricken kör fast där ropar hon på brorsan: "Kan du hjälpa mig?"

Då hasar han ner från sin stol och går bort till syrran för att visa var hon ska klicka för att komma vidare. "Tack", säger hon och så går han tillbaka till sitt.

Hon är fem och han är tre. Det är jävligt märkligt.

2 kommentarer:

A.M.O. sa...

Det ska bli spännande att se hur det kommer att påverka dom i framtiden! Sockertoppen är precis likadan och brukar tom installera program som behövs för att kunna spela ett visst spel.

Anonym sa...

Tack för tipset om Hotell Kantarell! Vi får inte in Barnkanalen här, och då är det skönt med Bolibompasajten. Jag är superimponerad av Alvar, han fixar spelet lätt som en plätt.