söndag 22 november 2009

Konspirationsteorier ahoy!

I dag skriver Karin Bojs i DN om några aktuella konspirationsteorier: klimatet (mycket aktuellt, kolla blogglänkarna till krönikan), jordens undergång 2012 (den var jag inte alls medveten om, trodde bara det var en film) och hur farligt vaccinet mot svininfluensan är.

I vanliga fall brukar jag mest fnissa åt konspirationsteoretiker och deras så härligt grandiosa idéer om världsherravälden, gigantiska nätverk som arbetar med dolda agendor. Ett koko som med stor uppriktighet tror att vaccinet mot svininfluensan ingår i en världsomspännande konspiration för att decimera, till och med halvera, världens befolkning kan man inte annat än skratta åt.

Fnisset sitter betydligt längre in när rätt vanliga människor, vad man kan bedöma i alla fall, på allvar menar att vaccinet är farligt och att svenska staten egentligen är medveten om det men ändå fortsätter att pumpa i medborgarna det. Man undrar ju vad staten skulle ha att vinna på detta – att göra svenskarna sjuka eller ta död på dem är inte direkt lysande ur nationalekonomisk synvinkel. I den här tråden från Familjeliv.se som Ellen tipsade om, får man en fin översikt över "argumenten". Där hittar man också början till en riktigt snygg klintbergare, inlägg #186:
Har hört att vissa som vaccinerar sig "vaccineras" med placebo istället, dels för att vaccinet inte kommer att räcka till alla, dels för att man vill kolla om det riktiga vaccinet har avsedd effekt. Tydligen ges placebo helt slumpmässigt, inte ens sköterskor och läkare vet vilka doser dom är äkta och falska...ska själv vaccinera mig i morgon, man får väl hoppas att man inte åker dit i onödan och får sockervatten istället...=(
Eeeeh. Förutom att det naturligtvis är förbjudet att ge placebo utan att meddela patienter om att de ingår i en grupp där placebo ges, undrar jag hur sjutton man skulle kunna få något resultat på den studien. Att den som sköter medicineringen inte vet vilka patienter som får vad är korrekt förfarande, men hur görs uppföljningen? Nä, det faller på sin egen orimlighet.

Som det mesta vad gäller konspirationerna. Hur skulle till exempel en stor del av världens klimatforskare kunna samarbeta för att skapa en felaktig bild av klimathotet? Det brukar vara svårt för ett sånt gäng att komma överens om vad man ska ha för tema på konferenserna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj... den där om "placebovaccin" var ny för mig. Adderar till samlingen... :-) Ja, man kan ju undra hur de tänker sig att man ska följa upp det hela när INGEN vet vem som har fått riktigt vaccin och vem som har fått placebo... ;-)

Danitra sa...

Åh, vad jag gillar den där Karin! Jag önskar så ofta att jag hade henne i en liten ask som jag kunde ta fram då och då när jag behöver en lugn, logisk människa som kan ta över från mitt panndunkande.

Rabiatfeminism sa...

Hahahahaaa! Ja, när man läser det där får man ju en viss förståelse för att kommentatorerna på Newsmill inte är riktigt navlade. Något jag länge misstänkt. Sajten verkar ha blivit ett tillhåll för rättshaverister och paranoida.

Vikab sa...

Åhå. Familjeliv har ett helt gäng mycket underhållande figurer så det förvånar mig inte ett dugg det där om placebot. "Amen det stod ju så på nätet" eller "men min systers ex sambos tremänning berättade faktiskt att" är ju fantastiska och trovärdiga källor för i princip allt.

Rusty sa...

Åh men du har ju inte fattat NÅT!? Staten är i händerna på läkemedelsföretagen som tjänar grova pengar på vaccinet. Juh.

Malinka sa...

Ah! *slår mig för pannan*