måndag 25 januari 2010

Man kan börja med att ta reda på skillnaden mellan "akademisk" och "vetenskaplig"

Högskoleminister Tobias Krantz (FP) vill att Högskoleverket ska granska högskolekurserna, för att avgöra deras vetenskaplighet. Det hade kanske kunnat passera som en bra idé, om inte ministern börjat prata om "hobbykurser". Krantz säger:
Allmänheten ska känna förtroende för verksamheten inom högskolan, de ska veta att pengarna går till akademiska kurser. Och studenterna ska inte lockas att gå kurser som högskolorna påstår är akademiska, men inte är det. Det är att lura studenterna.
Man undrar vad ger Krantz et al mandat att bedöma huruvida kurser är vetenskapliga – per definition är alla kurser som ges inom högskolan akademiska – eller ej. Det kan ju vara så att det finns ämnesområden som regeringens samlade personnage inte har några kunskaper i. Faktiskt.

På Högskoleverket höjer man en aning på ögonbrynen. Joakim Palestro, biträdande avdelningschef på utvärderingsavdelningen säger:
Alla kurser har samma vetenskapliga grundkrav och krav på kvalificerade lärare så några hobbykurser handlar det inte om. Sedan är ju vissa kurser mer yrkesinriktade än andra men det beror ju på hur man väljer att se på saken. Vissa kurser leder inte direkt till jobb men kan ändå vara till stor nytta inom ett yrke.
Man undrar vad som startade den här översynen. Någon läste kurskatalogen och hittade kurser hen tyckte var fåniga?

2 kommentarer:

Myren sa...

Jag förstår inte riktigt. HSV granskar ju redan just detta. Vad är det nya?

Rabiatfeminism sa...

Carl-Jans högskola i Grythyttan ligger illa till i Krantz värld då?

Högskolelektorn på andra sidan köksbordet blir upprörd. "Man kunde ju tro att karln är marxist eller nåt!"

Och mycket lustigt att han själv inte kan skilja på akademisk och vetenskaplig. Hahahahaaa!