torsdag 27 augusti 2009

Livsstil à la BBC

Sedan i somras när vi skaffade oss digital-tv har vi BBC Lifestyle. Tja, vi har BBC Entertainment och TV4 Film också – utöver de mer vanliga kanalerna – men det är Lifestyle som gjort intryck på mitt liv. Som blivit min nya "om man är tv-sugen och det inte finns något på någon annan kanal"-kanal. En del grejer har man sett tidigare på svenska kanaler, som Nakna kocken, Arga kocken, Arga stylisterna (a.k.a. Stilakuten eller What Not to Wear), så dem struntar man i.

Andra saker kommer troligen aldrig att visas på svensk tv, som Chef at Home, som går as we speak: en kanadensisk kock som lagar mat ur den grundläggande repertoaren hemma. Det är inget fel på maten han lagar, men han är svårt tillgjort vanlig, med svårt tillgjord satsmelodi och svårt tillgjort ordval. Vi har börjat imitera honom:

– This is an ordinary sandwich. But hey! It's a mighty tasty sandwich!

Det sänds också olika slags inrednings- och husköparprogram, amerikanska och brittiska. Det som slår mig när jag först kollar Fantasy Homes by the Sea (U.K.) och sedan Hidden potential (U.S.) är de olika nationaliternas krav på yta.

Amerikanerna kliver in i ett rätt stort hus, med ett vardagsrum på kanske 30 kvm och utbrister: "Oh, that's too small for us! Maybe for a childless couple, but there's no room for the children!" Sovru... förlåt, the master bedroom på 15 kvm är också "too small – there isn't room to move!" Och finns det inget en suite bathroom är det bara att glömma. I dag skrattade ett par åt en gästtoalett som var något större än vår enda toalett: "Oh, I thought it was a small cupboard! How quaint."

Britterna å andra sidan verkar ha samma storleksanspråk som svenskar (om nu jag ska vara en allmän måttstock för hela den svenska nationen). "Isn't that a bit too much space? For a bedroom, I mean", utbrast en kvinna häromdagen när hon tittade in i ett 25 kvm stort sovrum i en lyxvilla. Köken behöver inte heller vara stora som balsalar – fast där tror jag faktiskt att svenskar har högre utrymmeskrav än britter. De verkar gilla att laga mat i garderober. Åtminstone om jag ska döma av egen erfarenhet och BBC Lifestyle.

3 kommentarer:

Annika sa...

...den som ändå kunde få BBC Lifestyle. Fast ännu hellre saligen avsomnade BBC Food.

WS sa...

BBC food var min oas i öknen i Kairo. Jag kunde hela repertoaren utantill (vilket inte var svårt eftersom banden gick på repeat). Och chef at home, huva, det mest maneriska, tillrättalagda ickespontana jag har sett.

Anonym sa...

Och jag gillar med BBC lifestyle... Ålderstecken?