torsdag 20 augusti 2009

Ung kvinna springer för manligt

Sydafrikanskan Caster Semenya vann igår 800-metersfinalen i VM i suverän stil. Tydligen undrar folk om hon verkligen är kvinna – så okvinnlig som hon ser ut!

Jag förstår inte riktigt vad de menar med det, faktiskt. Och att folk dykt upp och varit mycket bättre än alla andra är väl inte något okänt (Usain Bolt i Peking, exempelvis). Den rimliga frågan borde väl vara huruvida Semenya är dopad – tyvärr, men så är dagens läge.

Niklas Hellgren skriver betydligt mer sprituellt om saken.

4 kommentarer:

Gunilla sa...

Ännu roligare skulle vara om de testade de "dåliga" männen för att se om de kanske råkar vara kvinnor... För hur dålig får man vara egentligen, och fortfarande klassas som man?

Martin sa...

Trångsynt vänsterflum. Tråkigt att du inte har bättre insyn i biologi än så. Om 99,9 % av befolkning inte har tveksam könstillhörighet så är det tämligen uppenbart att man delar in idrott efter man och kvinna. Dels för att kvinnor faktiskt har ungefär 50 % av mäns muskulatur på överkroppen, 70% av muskulaturen på underkroppen och omring 85 % av syreupptagningsförmågan(med variationer som allt annat). Y-kromosomen ger män en betydande fördel när det gäller produktion av testosteron så det är klart att man ifrågasätter henne när hon har i stort sett alla attribut som en ung man borde ha dvs. avsaknad av bröst, manlig kroppskonstitution, brett käkparti och inte minst en påtagligt manlig röst. På något sätt måste hon ha fått dessa attribut och det är högst otroligt att hon skulle fått det genom att ha endast två X-kromosomer. Förmodligen är hon en hermafrodit och har XXY.

Malinka sa...

Martin, om du hade läst inlägget på riktigt kanske du inte hade behövt öda en massa tid åt att skriva sånt som jag redan är fullt medveten om. För jag har "insyn" i biologi och är fullt medveten om skillnader mellan män och kvinnor.

Min invändning handlar om att de trångsynta (om än inte vänsterflummiga ...) kommentarer om Semenyas utseende som de flesta artiklar och kommentarer om könsfrågan är späckade med.

Och hur dök tanken på att hon skulle vara man upp? Hon är "för bra" och ser inte ut som en "riktig" kvinna! Kort hår, små bröst – som om inte massor av idrottare har små bröst! – och inget gör hon för att se kvinnligare ut!

Om hon är något annat än en XX får väl proven utvisa. Alla spekulationer kring hennes utseende är bara osmakliga.

Smultronblomman sa...

@ Gunilla;
Det skulle vara något. *LOL*